IL: Ex-kunnanjohtaja kauppiaana Kuusamossa

Kävin juttukeikalla Kuusamossa tapaamassa Sami Baasia. Pellon kunnanjohtajana hän ei saanut riittävästi tukea uudistusideoilleen ja hän irtisanoutui ennen kuin joutui irtisanotuksi.

Uusi työura avautui kauppiaana Kuusamossa.

Sami Baas kertoo haaveilleensa kauppiaan työstä jo pitkään. Free lance-toimittajana pääsin kyselemään muutenkin kauppiaan tunnelmista.

Kauppias Sami Baas.
Kauppias Sami Baas.

Sami Baas kauppiaaksi Kuusamoon.

IL: Kun opettaja väsyy ja vaihtaa alaa

Sain mahdollisuuden kuulla ja kuunnella erään miesopettajan näkemyksiä koulumaailmasta.

Tarina on ajankohtainen, realistinen ja näin syyslukukauden alkaessa puhutteleva. Se hiljensi myös kokeneen freelance-toimittajan.

Iltalehti julkaisi tekstin tänään nettisivuillaan klo 7. Päivän aikana juttua oli kommentoinut lähes 400 lukijaa.

Tämä kertoo koruttomasti, että kyseessä ei ole vain yhden väsyneen opettajan vuodatus, vaan yleisempi ilmiö: opettajilta on viety mahdollisuudet tehdä kenties maailman tärkeintä työtä.

Kun olen päässyt taas vähitellen toimittajan rooliin, yhteiskunnallisen keskustelun virittäminen merkittävästä aiheesta tuntuu pahuksen hyvältä. Uutisaiheet ovat uutisaiheita, ja kun sellaiseen yhä kykenee reagoimaan, tästä voi tulla vielä mielenkiintoinen matka uuteen elämänvaiheeseen.

Mitä meille tapahtuu, jos opettajat siirtyvät vähitellen muihin tehtäviin, jos yhteiskunnan perusta murenee pala palalta ja jos lapset ja nuoret jäävät tuuliajolle?

Siinäpä pohdittavaa – meille kaikille.

Opettajan synkkä yksinpuhelu.